Tűsarok.org - az autonóm nők lapja 2019. február 23., szombat - Alfréd  
SZOC&POL ÉLETMÓD KULT&ART CIBER CSALÁD SZEX&GENDER KARRIER GALÉRIA FÓRUM ARCHÍV FÜRDŐ EU IMPRESSZUM
tűsarok

Mit ér a szexmunka?
Halálra ítélt házasság? - 4. rész
[2006.05.31. 01:45]

HERSTORY

Nyomtatható forma Forrás: Tűsarok

A nők érzelmi, szexuális és szervezési gondoskodása azonban nemcsak a gyerekekre, hanem a férjekre is kiterjed – ám ez fordítva megint csak nincs így.

Maushart következő sorain alighanem nők ezrei sóhajtanak egy nagyot: „Az érzelmi gondoskodás művészete a legtöbbet követelő és legkimerítőbb feladat, amit egy nő magára vállalhat. Ugyanígy láthatatlan is, de nem ismerik el, és nem igazán lehet másnak átadni.” Láthatatlan tehát, és a nők zöme öntudatlanul viszi véghez. De az „empátia, az odafigyelés és a hajlandóság, hogy mindig ugrásra készen álljanak, mind tanult képesség”.

Egyenlőtlen érzelmi gondoskodás

Ugyanide tartozik a másikhoz való idomulás, a férfi igényeinek a sajátjaink elé való helyezése. Maushart redőnyeffektusnak nevezi azt a jelenséget, amikor a férjek tekintete „fátyolossá” válik, ha a feleség belekezd munkahelyi vagy egyéb gondjainak részletes elmesélésébe – rövid idő múlva esetleg türelmetlenül szóvá is teszik a feleség beszámolójának hosszúságát vagy aprólékosságát. Vajon így van-e ez fordított esetben is? Aligha.

Tény, hogy a nők egyik leggyakrabban emlegetett panasza a másik nemmel kapcsolatban a férfiak érzelmi hozzáállására vonatkozik. Maushart mint eddig, itt is az egyenlő mérce szükségességét hangsúlyozza: „Nekem úgy tűnik, hogy egy dolog elfogadni, hogy a férfiak relatív érzelmi hátrányban vannak a nőkkel szemben. De a befelé fordulást és a nehézkességet elfogadni – sőt dicsőíteni – mint a férfilét szükséges jellegzetességeit, már más lapra tartozik.” Éppen ezért, jegyzi meg, sok feminista a férfiak érzelmi inkompetenciájában is a bebetonozott férfi előjogok egy újabb elemét látja.

Szexmunka és pénz

„Ironikus, de minél stabilabb egy kapcsolat, annál problematikusabb a szex” – írja Maushart a kutatások eredményeit összegezve. Ehhez egyfelől a ma már széles körben ismertnek mondható szerelmi biokémiának van köze: az elemi vonzalom döntő része néhány éven belül eltűnik. Másfelől úgy fest, hogy maga a házasság oltja ki a szexuális vonzalom jó részét: a legújabb tanulmányok szerint az együttélő párok gyakrabban – kétszer annyit – szeretkeznek, mint a házaspárok. Maushart ezt a tényt nem a megszokással magyarázza, inkább a bizonytalanság eltűnésével: „Bármilyen izgalmakat is tartogat a házasság, az üldözés izgalma már nincs benne.” Ehhez még hozzájön, hogy a szülői szerep is elnyom(hat)ja a libidót. „Nem lehet véletlen, ebben biztos vagyok – fogalmaz –, hogy az első gyerek éppen akkor érkezik, amikor a szülők intenzív szexuális vágyakozása egymás iránt komolyan csökken.”

A szexmunka – egy újabb fogalom – azt jelenti, hogy „az egyes személyek megpróbálják úgy irányítani az érzelmeiket, hogy egy ’elfogadott szabályhoz’ igazodjanak, amely megszabja, milyennek kell megtapasztalni a szexualitást”. Duncombe és Marsden (1996) kutatásából az derül ki, hogy a legtöbb házasságon belül ezek a szabályok a vágy színlelésével és az undor elnyomásával azonosak, és e szabályoknak a legtöbbször a nők igyekeznek megfelelni. A szexuális vonakodás például jellegzetesen a nőkhöz kötött fogalom, azt sugallva, hogy „a szexuális érdeklődés hiánya afféle női dolog”. Érdekes, hogy Dallos–Dallos (1997) szerint a szexuális vonakodást az egyenlőtlen kapcsolatban élő nők – főleg ha anyagilag függenek a párjuktól – sokszor az erőegyensúly elérésére használják.

Az, hogy a nők is éreznek nemi vágyat, valamint hogy ezt a vágyat fel is kell kelteni bennük, a legutóbbi generációig nem volt közismert vagy általánosan elfogadott tény – állítja Maushart. Számos kutatóval együtt nem fogadja el azt a szociobiológiai állítást, hogy a női szexualitás passzív lenne, és „természeténél fogva monogám”. A jelenlegi evolúcióbiológiai kutatások ennek épp ellentmondani látszanak: pont a nők azok, akik felbontják a kapcsolatukat akkor, ha már úgy érzik, hogy az adott férfival maradás nem segít a gyerek túlélését biztosítani. Helen Fisher például különböző kultúrákat tanulmányozva arra jutott, hogy a válások száma a házasság negyedik évében a legmagasabb (ekkor a gyerek már jóval önállóbb), és azok háromnegyedét a nők kezdeményezik.

Maushart a kenyérkereső státus nemenként eltérő értelmezésére is kitér, saját (volt) házassága példáján illusztrálva, hogy „ahol a férjnél van az anyagi előny, a pénz ürügy, hogy az egyenlőtlenség egyéb formáit is érvényesíthessük. Ha nem a férj keresi a több pénzt, akkor más ürügyet talál. A pénz elosztása a házasságon belül fontos tényező a hatalmi játszmákban, és fenntartja az asszonymunkának nevezett szolgáltatást”.

Ha a feleség keresete nő, az fenyegeti a hatalom alapját, és problémát okoz a házasságban, míg ez fordítva nincs így. Vagyis a házasságbeli erőviszonyokat a nemi szerepekhez kapcsolódó normák irányítják, nem maga a pénz.

A házimenedzser

Az előbbitől különböző tevékenységi körként jelöli meg az asszonymunkában Maushart a kapcsolat menedzselését, vagyis azt, hogy „a feleség a felelős a család társadalmi életének megszervezéséért a gyerekek játékidejétől a vacsorapartikig. A feleségek dolga, hogy észben tartsák a születésnapokat, az évfordulókat, az iskolai érettségiket és egyéb családi eseményeket. Ők felelősek a lebonyolításért is (köszönőlevelek megírása, meghívás elfogadása stb.).” Jellegzetes példa: az anyós elfelejtett születésnapja nagyobb valószínűséggel okoz a menynek gondot, és nem az anyós fiának.

(Gratulálunk! Cikkünk befejező részét itt olvashatod.)

Dér Csilla

Kapcsolódó linkek:

Halálra ítélt házasság? - 1. rész
Halálra ítélt házasság? - 2. rész: Mi változott meg a házasságban?
Halálra ítélt házasság? - 3. rész: Szülők legyünk vagy szabadok?
Halálra ítélt házasság? - 5. rész: Mit lehetne tenni?

Szólj hozzá: Mit ér a szexmunka?
A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezz be az oldal jobb felső sarkában található Bejelentkezés boxot kitöltve. Amennyiben nem vagy még regisztrált felhasználónk, a hozzászóláshoz itt regisztrálhatsz!
 
 


jegyezzen meg!
regisztráció | elfelejtett jelszó
Adatbank
  A muffom meg én, meg a nőgyógyászom (935)
  Bármiről... (8)
  Végleges szőrtelenítés (2)
  Magyar feminizmus - mit tegyünk a gyakorlatban? (177)
  bakapjuk vagy ne kapjuk. abortusztabletta. (136)
  Abortusz (546)
  Zártkörű Lányok - feminista, leszbikus műsor a Tiloson (141)
  Politikusnőcik mi van veletek? (1659)
Copyright © 2004 Anyahajó Kulturális Egyesület · Minden jog fenntartva. HONLAPTÉRKÉP MÉDIAAJÁNLAT